Met de hand naaien

Waarschijnlijk is dit een van de oudste technieken.
Tegenwoordig wordt er door de komst van allerlei naaimachines weinig gebruik meer van gemaakt. Maar gelukkig zijn er mensen en boeken die ervoor zorgen, dat ze niet verloren gaan.

 

Het is een kwestie van kennis van de materialen en een handigheid die je alleen krijgt door oefening. De eerste steken die u maakt, zullen zeker niet de mooiste zijn, maar u leert er wel van.
Zo leert u dat u de draad bij het insteken van de 2e naald even mee terug moet halen, zodat de naald niet door je draad steekt.

 

Even voor de duidelijkheid... met de hand naaien kan op verschillende manieren.

 

Met een handnaaiapparaatje, waarbij u een draad als lusje door het materiaal (b.v. leer) steekt en een 2e draad door deze lusjes rijgt. Deze manier van naaien gaat snel, maar gaat de draad door b.v. slijtage kapot, dan gaat het hele stikwerk rafelen.

 

Een tweede manier is het naaien met 2 naalden en 1 draad, waarbij u de draad met aan elk uiteinde een naald langs de bovenkant en een aan de onderkant van het materiaal door hetzelfde gat steekt. Als u hierbij zorgt, dat de draad een soort knoop vormt in het gat, gaan er bij slijtage slechts enkele steken verloren.
Het bovenstaande klinkt moeilijker dan het is. Een heel goede hulp bij deze techniek is het Engelstalige boek 'The art of handsewing leather'. Hierin worden verschillende technieken beschreven en met illustraties verduidelijkt.

 

Voor dit boek en de benodigde materialen verwijzen wij u naar onze webshop.

 

Tip: Als u het naaien met 2 naalden niet vaak genoeg doet om eelt op uw pinken te krijgen (straktrekken van de draad), maak dan twee kokertjes van soepel leer. Schuif deze om uw pinken, zodat blaren en pijnlijke groeven voorkomen worden.