• Grootste aanbod van Nederland
  • Ruim 45 jaar ervaring
  • Snelle levering
  • Grote voorraad

Handleiding voor stempelwerk

Header_stempelwerk2

Door het gebruik van stempels op uw tuigleer (veg-tan) kunt u uw project decoreren. De stempels zinken in het leer waardoor u een drie dimensionaal effect krijgt op het oppervlak. Met stempelwerk kunt u patronen, nummers, letters en vormen creëren.

 

De Leerkeuze

Onze stempels kunnen niet worden verhit. De leerkeuze is dus ontzettend belangrijk voor een mooie stempelafdruk. Voor onze stempels raden wij het gebruik van licht bevochtigd plantaardig gelooid leer aan. In ons assortiment hebben we 2 leerstoorten die hier aan voldoen... Bazaan en Tuigleer. 

Bazaan is soepel plantaardig gelooid leer van een schaap. het zijn echter dunne vellen van ong. 1.2mm dik. Het is geschikt voor stempelwerk, maar het mooiste resultaat behaal je in tuigleer. Op Bazaan zit rek waardoor het stempelwerk sneller onduidelijk kan worden en doordat het dunnere vellen zijn kan de stempel niet diep geslagen worden.

Tuigleer is in dit geval de beste keuze. We hebben tuigleer al vanaf een dikte van 1.3 a 1.5 mm dik. Voor de mooiste afdrukken adviseren wij echter de zwaardere vellen of stroken tuigleer.

 

Tips voor stempelwerk

  • Voor een mooi patroon, is het belangrijk dat het stempelwerk overal even diep en consistent wordt gebruikt. Een dikke marmeren plaat/tegel of een dikke nylon snijplaat als ondergrond raden wij aan. Zorg ervoor dat u geen verende ondergrond heeft en een stevige tafel of werkbank gebruikt.
  • Voor een consistent effect bij de grotere stempels raden wij een zware ruwhuiden hamer aan. Daarnaast is het belangrijk om de stempel terwijl het op de zelfde plek staat het van links naar rechts en van voor naar achteren beweegt en aanklopt met de hamer.  Hierdoor zal de stempelafdruk in zijn geheel uniform zijn. Zorg ervoor dat de stempel niet verschuift! Hierdoor kan er een dubbele afdruk ontstaan.
  • Zorg dat het leer licht vochtig is! Op kurkdroog leer zult u geen mooi resultaat krijgen. Te nat leer zorgt ook voor problemen. Voor een prachtige swivelknife (rondsnijmes) impressie en stempelwerk kunt u het beste de Tips & Tricks pagina lezen over 'Casing the Leather'.

 

Stempels A t/m Z

Dit zijn de stempels die eigen ontwerpen tot leven kunnen wekken. Denk hierbij aan eigen bloemen, figuren of Sheridan ontwerpen. Maar wat is nu de juiste volgorde van deze stempels? Hieronder laten wij een voorbeeld van Floral carving zien, Met een stap voor stap uitleg.

 

Stap 1: Het Rondsnijmes (Swivel knife)

Met dit mesje snijdt u figuren in het leer, voordat u gaat stempelen. Het creërt als het ware volglijnen voor het stempelwerk.

Rondsnijmes_Swivel knife detail 

Stap 2: De B stempels

Met deze stempels, ook wel bevellers genoemd kunt u de kanten naast uw rondsnijwerk (swivel knife carving) bevellen (afschuinen). Het gebruik van deze stempels brengt diepte en soms ook reliëf aan.

Rondsnijmes_beveller detail 

Stap 3: De C Stempels

Deze stempels worden veelal gebruikt voor decoratie van randen, Het afronden van bladeren, stengels of krullen in leersnijwerk (carving).

rondsnijmes_C stempel

Stap 4: De P Stempels

Bij Floral carving (zoals het voorbeeld) worden deze zogenoemde Pear Shaders gebruikt om bepaalde delen van een ontwerp in te drukken om meer diepte te geven, contour toe te voegen en om een ​​meer realistisch uiterlijk te creëren. Gebruik deze stempel samen met licht bevochtigd leer voor een mooi polijsteffect rond uw ontwerp.

Rondsnijmes_P stempel

Stap 5: De V Stempels

Bij Floral Carving worden deze Veiner Stamps gebruikt om nerven in bladeren te maken. Ze zijn ook handig voor het maken van randontwerpen.

Rondsnijmes_V stempel

Stap 6: De S Stempels

Bij Floral Carving worden deze zogenoemde Seeder Stamps gebruikt om het zaaddoosgebied (het hart van de bloem ) van de bloem te creëren. Deze stempels kunnen ook worden gebruikt om randontwerpen, decoratieve patronen of achtergrondstructuren te maken.

Rondsnijmes_ S stempels

Stap 7: De A Stempels

Met deze stempels kunt u prachtige texturen in de achtergrond maken van uw stempelwerk. Het gebruik van deze stempels brengt diepte en reliëf aan.

Rondsnijmes_A Stempels

Stap 8: De H stempels

Ook wel Stop Stamps (Stopstempels) genoemd. Worden voornamelijk gebruikt aan het uiteinde van een swivel knife snede (rondsnijmes) dat op een bloemmotief is gesneden om het uiterlijk te verbeteren. Ze worden gebruikt aan de basis van bloembladen, bladeren en vele andere gebieden om meer definitie aan het patroon te geven en om speciale effecten te creëren.

Rondsnijmes_H stempels

Stap 9: De U stempels

Een van de meest voorkomende toepassingen voor deze muilezelvoet-stempels (Mulefoot stamps) is in combinatie met de Stop Stamps in Floral Carving. De Mulefoot Stamp verbetert de flow van het ontwerp. Andere toepassingen van deze tool zijn het maken van veren op vogelgravures, vissenschubben en randontwerpen.

Rondsnijmes_ U stempels

 

De overige stempels

Stempels D

Deze stempels worden gebruikt voor decoratieve kaders en randen. Ze kunnen ook gebruikt worden rondom basketweave stempelwerk of geometrische ontwerpen om oneffenheden in randgebieden op te vullen.

Basketweave met D stempel

 

Stempels E

De E-categorie heeft geen algemeen doel in het stempelwerk. Er zitten textuur stempels tussen, stempels voor kaderwerk en randen maar ook stempels die op zichzelf staand een leuke toevoeging kunnen zijn zoals muzieksymbolen, een hartje, poesje, hondje etc.

 

Stempels F

Deze stempels zijn ontworpen om u te helpen bij het maken van lederen gravures (leather carving) die dieren, gebladerte en landschap uitbeelden. Het kan ook worden gebruikt voor randontwerpen.

 

Stempels G

Deze geometrische stempels worden gebruikt voor veel decoratieve en speciale effecten. Met slechts één geometrische stempeltool kunt u snel en gemakkelijk prachtige herhalingen maken die een groot gebied bestrijken. zie onderaan deze pagina enkele patronen die gecreërd kunnen worden met deze stempels.

G526_PATTERN

Stempels J

Maak een decoratieve bloemenrand met onze Flower Center Stempels (Bloemenhart stempels) of gebruik hem samen met Leaf Stamps (Bladerstempels) om prachtige boeketten te maken.

 

Stempels K

Deze stempels zijn uitermate geschikt voor het maken van een decoratief bloemen of geometrisch kader, rand of herhalingen en patronen. Ook geweldig voor jeugdgroepen voor snelle en gemakkelijke projecten.

K134 patroon

 

Stempels L

Maak een decoratieve bladrand met onze Leaf Stamp (Blader stempels) of gebruik hem samen met Flower Stamps (Bloemen stempels) om prachtige boeketten te maken.

 

Stempels M

Ontworpen om een ​​unieke textuur te creëren en diepte toe te voegen aan uw stempelwerk.

Stempels M patronen

 

Stempels N

Deze zogenoemde Sunburst stamps zijn geweldig voor het maken van randontwerpen. Ze worden ook gebruikt om het hart van een bloem te maken (Flower center) in stempelwerk.

 

Stempels O

Deze stempels kunnen op zichzelf worden gebruikt, of om een ​​decoratief frame te maken. Daarnaast zijn deze stempels uitermate geschikt om te combineren met andere stempels voor leuke patronen.

 

Stempels R

Deze R stempels ook wel touwstempels genoemd zijn ontworpen om herhaaldelijk naast elkaar te worden gebruikt en maken een interessant en realistisch touwrandontwerp (zie patronen onderaan de pagina). Het kan ook worden gebruikt om lasso-patronen te maken.

 

Stempels W

Maak een decoratieve bloemenrand met onze Flower Stamps of gebruik hem samen met Leaf Stamps om prachtige boeketten te maken.

 

Stempels X

Deze Basketweave stempels worden voor veel decoratief stempelwerk gebruikt. Met slechts één Basketweave Stamp kun je in korte tijd een groot gebied bedekken met een mooie herhaling (zie patronen onderaan de pagina). Voeg een randontwerp toe rond uw patroon voor een afgewerkte look ( hier kunnen de C of D stempels uitkomst bieden).

 

Stempels Y

Maak een decoratieve bloemenrand met deze Flower Petal Stamps of gebruik hem samen met Flower and Leaf Stamps om prachtige boeketten te maken.

 

Stempels Z

Deze stempels kunnen op zichzelf worden gebruikt om een ​​decoratief frame te maken of om willekeurig te stempelen en om leuke patronen te maken in combinatie met andere stempels.

Geen producten gevonden!