• Grootste aanbod van Nederland
 • Ruim 45 jaar ervaring
 • Snelle levering
 • Grote voorraad

Uitleg Leer

Naamloos-1

Over leer is heel veel te vertellen. Het is een prachtig natuurproduct dat vaak alleen maar mooier wordt met de jaren. Daarnaast heeft leer ook nog eens veelzijdige toepassingen en een groot scala aan kleuren, structuren en kwaliteiten.

Hieronder proberen wij wat uitleg te geven over de verschillende leersoorten die Boomsma.nl te bieden heeft.

Bij leer zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn voor de kwaliteit, toepassing en structuur.

 

Het dier

Het dier waar de lederen huid vandaan komt. Dit is veelal rund, geit, schaap of evt. wat exotischere diersoorten. Wij verkopen geen exotische diersoorten (op enkele restpartijen waterslang na). Elke dier heeft andere eigenschappen, uiterlijk en formaat.

Het Looiproces

Er zijn ontzettend veel looiprocessen de belangrijkste zijn plantaardig gelooid, chroomgelooid en luchtdicht gelooid.

Leerlooien is eigenlijk de werkwijze om van de huid van het dier leer te maken dat toepasbaar is voor kleding, schoenen, meubels etc.

Het verven van de huid

Het verven van het leer. Leer kan in zo’n beetje elke kleur geverfd worden. Dit kan uiteraard op verschillende manieren. Er wordt gesproken van doorgeverfd / vatgeverfd leer wanneer het leer in grote vaten heeft gezeten. Doordat hier kleurstoffen aan worden toegevoegd en de vaten ronddraaien krijg je een gelijkmatig verflaag. Daarnaast kan er aan dit proces nog een tweede stap worden toegevoegd waarbij er nog een verflaag op de bovenkant wordt toegebracht waarvoor veelal een spuit wordt gebruikt.

Bij de plantaardig gelooide split die wij verkopen is vooral op de bovenkant van het leer aandacht besteed aan het verven. Bij dit leer is vaak een gevlamd effect gecreëerd.

Het deel van de huid

Op onze website wordt het meest gesproken over Halzen, croupons en Dossets. Hieronder zie je afbeeldingen die uitleggen welk deel er van het leer wordt gebruikt.

Leer waarvan gesneden

 

Plantaardig gelooid leer

Onder plantaardig leer vallen meerdere leersoorten waaronder tuigleer en bazaan.

Plantaardig gelooid leer laat zich goed vormen. Dat wil zeggen, als het leer in heet water (warmste uit de kraan) gedrenkt wordt, is het makkelijk over een mal of voorwerp de vormen. Het leer wordt bijna zo soepel als een zeem en zodra het opgedroogd is, behoudt het de vorm.

Als ondergrond voor het vormen is het handig een triplex of multiplex plaat gebruiken, waarop u het leer vast kunt nieten of spijkeren. Het voorwerp waarom u het leer wilt vormen, kunt u met dubbelzijdige tape aan de plaat plakken, zodat het niet verschuift. Tijdens het vormen moet u de nieten of spijkers regelmatig opschuiven voor een strak resultaat. Houdt u dus een tackswipper of nietwipper bij de hand.

Let op: het leer krimpt in het droogproces. Zorg er dus voor dat het leer met nietjes of spijkers goed vastgezet wordt. Dat het leer krimp kan een voordeel zijn. Maakt u een hoes voor een zakmes, dan zal dit mes vastgeklemd zitten in het leer. Het mes is er makkelijk uit te halen, maar zal er niet vanzelf uitvallen.

Tip: Een strakke, scherpe hoek maken is lastig. Om het droogproces, vooral bij de bewerkelijke scherpe hoeken, te versnellen kunt u een fohn (haardroger) gebruiken.

 

25965202050_88450a438e_zTuigleer

Tuigleer is van oorsprong leer wat gebruikt werd voor tuigen voor de paarden- of hondensport.

Onze klanten gebruiken tuigleer ook vaak voor creatievere doeleinden. Het fijne aan tuigleer is dat het bij uitstek de leersoort is om te stempel / toolen en evt. te vormen.

Het leer is van origine blank van kleur. Vergelijkbaar met een lichte huidskleur. Het leer is rundsleder wat betekent dat het afkomstig is van een rund (koe , stier etc.). Het blanke leer heeft zeer weinig rek en heeft een goede scheurvastheid. Dit leer wordt bijna altijd plantaardig gelooid.

Belangrijk om te weten dat er ook varianten zijn waarbij het deels plantaardig gelooid is. Deze variant is niet prettig om te gebruiken bij stempelwerk. Ons tuigleer is altijd volledig plantaardig gelooid.

De diktes tuigleer beginnen bij ong. 1,3 mm tot wel 4,5 mm.

Naast het blanke tuigleer hebben wij in onze webshop ook nog verschillende andere kleurtinten (bruintinten, cognac en zwart).

Leerbewerker: Wim Biesheuvel

Tuighals gekleurd dik 3mmHet tuigleer is verkrijgbaar in verschillende delen van de huid van het rund. Hierbij heb je de opties halzen, croupons of dossets. Zij bovenaan deze pagina voor meer uitleg hierover.

Naast hele of evt. halve vellen (in overleg) is het ook mogelijk om op onze websites stroken te bestellen. Je kunt zelf de breedte dikte en kleur aangeven. Wij snijden deze stroken dan voor u op maat. Naast stroken voor bijv. riemen, tuigen, handvatten en stroken voor de boekenplank kunt u ook nog bredere stroken bestellen van 20 tot 25 cm breed.

Eigenschappen:

 • Zeer weinig rek
 • Sterk
 • Authentieke uitstraling
 • Ideaal voor stempelwerk/ tooling van leer
 • Kan gevormd worden

 

Bazaan naturel

Bazaan

Bazaan is plantaardig gelooid leer net als tuigleer, echter komt dit leer niet van de rund maar van een schaap.

Bazaan is herkenbaar aan de blanke kleur. Vergelijkbaar met een lichte huidskleur. Er zijn echter ook geverfde vellen verkrijgbaar. In onze webshop kunt u naast de blanke naturel tint ook kiezen voor cognac

 

Bazaan cognacBazaan is in tegenstelling tot tuigleer soepel maar kan ook gestempeld worden. De achterkant van Bazaan is vaak wat vleziger (pluizig).

Bazaan wordt onder andere gebruikt voor meubels (denk hierbij aan fauteuils). Maar wordt door onze klanten ook gebruikt voor doedelzakken en Urker hoofddeksels. Daarnaast wordt het vaak gebruikt voor onderleg van bijv. armbanden omdat sommige mensen een overgevoeligheid of allergie hebben bij andere looistoffen.

Doordat het schapenleer is zijn de vellen doorgaans wel iets kleiner. Denk hierbij aan een vierkante meter (in organische vorm).

Eigenschappen:

 • Soepel
 • Kan gestempeld worden
 • Wordt gebruikt voor doedelzakken en meubels.
 • Kan gebruikt worden als onderleg (tegen overgevoeligheid of allergieën)
 • Heeft ietwat rek. (middelste gedeelte heeft minder rek)

 

Splitleer

Splitleer heeft de naam gekregen door het proces van het splitten van leer. Hierbij wordt de bovenste laag ofwel nerflaag van het leer eraf gesneden (gesplit). Runderhuid heeft in het begin een dikte van ong. 5 mm tot soms wel 10 mm. Deze huid kan in 2 tot 3 lagen worden gesplit.

Nerfleer is de bovenste laag waar de haren van het dier op hebben gezeten. Dit wordt vaak als het mooiste leer gezien en wordt gebruikt voor meubelleer, autoleer etc. De bovenste laag is dicht van structuur waardoor kans op beschadigingen of scheuren minder groot is. Dit wordt vaak nerfleer genoemd. Dit is veelal het duurste en duurzaamste leer.

Soms is de huid dik genoeg om er een midden split uit te halen. Deze laag is minder sterk als het nerfleer wat hierboven wordt beschreven en is gevoeliger voor scheuren. Dit leer wordt vaak gebruikt als Suéde voor bijv. bankstellen.

Vleessplit is de laatste (onderste) laag van de huid. De onderste laag heeft een grovere vezelstructuur en wordt in de meubelbranche als splitleer gezien maar wordt vaker gebruikt voor binnenzolen van schoenen. Deze laag wordt vaak behandelt om het verschillende eigenschappen te geven.

Splitleer kan net als andere soorten leer op verschillende manieren gelooid worden.

Splitleer Alt., Splitleer Ven. En Splitleer Mon. Zijn alle drie plantaardig gelooid Splitleer en hebben nagenoeg geen rek.

 

Uitleg leer_Altea

Splitleer Alt.

Splitleer Alt. Is de favoriet bij onze klanten dit splitleer is 2.4 – 2.6 mm dik en hebben we in meer dan 20 kleuren (van natuurlijke kleuren tot felle meer uitgesproken kleuren).

Het is ideaal voor wat dunnere riemen en armbanden. Maar wordt ook steeds meer gebruikt voor handvatten van tassen maar ook lades en kastdeuren (voor zware lades of kastdeuren raden wij het dikkere tuigleer aan). Daarnaast zien wij dat het steeds vaker wordt gebruikt als drager voor een boekenplank (let hierbij ook op het gewicht). Dit komt doordat het leer nagenoeg geen rek heeft (anders gaat de boekenplank scheef hangen).

Altea heeft een uniek gevlamd uiterlijk. Met zeer lichte structuur.

Eigenschappen:

 • Nagenoeg geen rek
 • Sterk (is wel gevoeliger voor scheuren)
 • Wordt veelal gebruikt voor riemen, armbanden, handvatten, en licht dragende boekenplank dragers
 • Komt in vele kleuren

Montana overzichtfoto

Splitleer Mon.

Splitleer Mon. Is 2.8 – 3.0 mm dik. Het heeft een gladde achterkant en een vrij gladde matte voorkant met verflaag. Het is verkrijgbaar op onze website in 4 kleuren.

Splitleer Mon. heeft een gladde mat uiterlijk zonder een gevlamd uiterlijk. Met zeer lichte structuur.

Eigenschappen:

 • Nagenoeg geen rek
 • Sterk (is wel gevoeliger voor scheuren)
 • Wordt veelal gebruikt voor riemen, armbanden, handvatten, en licht dragende boekenplank dragers

Splitleer Ven.

Splitleer Ven. Is 2.8 – 3.0 mm dik. Het heeft een gladde achterkant en een vrij gladde matte voorkant met verflaag. Het is verkrijgbaar op onze website in 2 grijstinten (grijs en donkergrijs). De finish van het leer is een milled, pull-up finish.

Vento heeft een vergelijkbaar gevlamd uiterlijk net als de Altea. Met zeer lichte structuur.

Eigenschappen:

 • Nagenoeg geen rek
 • Sterk (is wel gevoeliger voor scheuren)
 • Wordt veelal gebruikt voor riemen, armbanden, handvatten, en licht dragende boekenplank dragers.
 • Is vergelijkbaar met de altea

 

Chroomleer

Chroomleer is gelooid met een chroom-looing en staat bekend om zijn soepele en rekbare eigenschappen. Chroomleer wordt vaak gebruikt voor tassen, meubels etc.

Eigenschappen:

 • Soepel
 • Rekbaar (handig voor bijv. meubels)

 

Luchtdicht gelooid leer

Luchtdicht gelooid leer is op een manier gelooid waardoor het de unieke eigenschap bezit om luchtdicht te zijn. Daardoor is dit leer ideaal voor bijv. orgels of blaasbalgen.

 

uitleg leer membraanlederMembraanleer

Membraanleer is luchtdicht gelooid geitenleer dat wordt gebruikt voor orgels het heeft een lichtbruine kleur en is zeer dun (0.3 – 0.4).

 

 

 

 

uitleg leer Balg- of ventiellederVentielleer / Balgleer

Ventielleer soms ook Balgleer genoemd is luchtdicht gelooid schapenleer. Gebruikt voor orgels of blaasbalgen. Het is wit zacht leer (dikte 1.0 mm)

 

 

 

 

Voering

Voor voeringen van tassen of schoenen zijn verschillende voeringen van toepassing.

 

varkensvoering kleurenVarkensvoering

De naam zegt het al, dit leer is afkomstig van varkens. Het leer is dun (ong. 0.6 – 0.7 mm) en wordt vaak voor de voering van tassen gebruikt. Maar vergis u niet! Een varken is groter dan u denkt. Er wordt vaak door klanten gedacht dat deze vellen varkensvoering klein van formaat zijn maar het is vaak rond de 16 voet² ofwel 1,72m²

Eigenschappen:

 • soepel
 • dun leer
 • zachte prijs (mede daardoor ook perfect voor voering)
 • Mooie suede kant die vaak als zichtbare kant wordt gebruikt in de voering
 • grote vellen
 • in meerdere kleuren verkrijgbaar

 

uitleg leer kalfsvoeringKalfsvoering

Deze Voering hebben wij in onze webshop in glad en geperforeerde variant. Deze voering is van kalfsleer en wordt gebruikt als voering voor in schoenen of als afdeklaag van steunzolen.

 

 

 

 

 

Skivers2Skivers

Skivers is dun geitenleer wat gebruikt wordt voor voering en de witte dunne uitvoering wordt ook wel eens voor poppenlijfjes gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overige leersoorten

uitleg leer zeemlederZeemleer

Erg soepel en zacht schapenleer. Gebruikt voor kleding, buideltjes en orgels (niet luchtdicht).

 

 

 

 

 

CosyCosy

Cosy ook wel Splitsuéde genoemd wordt veelal gebruikt voor dansschoenen (de zooltjes), werkschorten en werkhandschoenen.

De Cosy in onze webshop komt in 4 tinten en is ong. 2 mm dik. Cosy is rundleer waarbij de bovenste laag eraf is gehaald (gesplit).

 

 

 

 

 

 

 

Geen producten gevonden!