• Grootste aanbod van Nederland
  • Ruim 45 jaar ervaring
  • Snelle levering
  • Grote voorraad

Technieken in leerbewerking - Boomsma.nl


Lijmen

Dit lijkt niet moeilijk. Het is echter wel belangrijk dat u de lijm gebruikt die geschikt is voor de te verlijmen materialen.

Moet leer op leer vastgeplakt worden en niet meer loslaten, dan gebruikt u neopreenlijm.
Uiteraard eerst het leer opruwen. Dan allebei de kanten insmeren met de lijm. De lijm laten drogen (instructie zie verpakking) en de delen op elkaar plakken en vastkloppen of persen. Let op: vast is vast. Verschuiven gaat niet.

Wilt u echter een tijdelijke hechting, bijvoorbeeld als het leer daarna toch aan elkaar gestikt/genaaid wordt, dan kunt u rubbercementlijm gebruiken. Het voordeel is dat het leer nog verschoven kan worden en de lijm niet aan de naald blijft plakken. Ook is het als de lijm opgedroogd is nog mogelijk het gelijmde stuk los te halen.

Dit is slechts een korte samenvatting van de meest gebruikte materialen en lijmen. Er is veel meer over te vertellen, aangezien er vele soorten lijm en te verlijmen materialen zijn.
Er is niet één soort lijm die voor alle doeleinden geschikt is, helaas.

 

Voor overige informatie kijk eens op onze Uitleg lijm pagina

Meten en snijden

Niets is zo belangrijk als het opmeten en het snijden van leer.

Als dit niet nauwkeurig gebeurt, kan dit effect hebben op uw hele werkstuk. Om fouten te voorkomen is het raadzaam eerst patronen te maken.

Merk foutjes en beschadigingen in het leer door met een zilverpen een rondje erom te zetten. Hierna legt u alle patronen op het leer. Met een beetje schuiven en puzzelen hebt u weinig snijverlies.

Het snijden van leer kan met verschillende messen. Zo kunt u een tinames (=schoenmakersmes), een halvemaanmes of een stanleymes gebruiken.

Laat u niks aanpraten en gebruik het mes waar u het beste mee overweg kunt. U bent tenslotte degene die ermee moet werken. Voor een mooie resultaat helpt het een goede ondergrond en een scherp mes te gebruiken. Liefst een kunststof snijplaat als ondergrond, zodat uw leer plat ligt en uw messen scherp blijven.

Graag verwijzen we u naar onze webshop. Hier vindt u een boek 'Leathercraft tools' hierin wordt beschreven hoe u uw gereedschap kunt gebruiken en hoe te slijpen en in een goede staat te houden.

 

Handnaaien

Waarschijnlijk is dit een van de oudste technieken.
Tegenwoordig wordt er door de komst van allerlei naaimachines weinig gebruik meer van gemaakt. Maar gelukkig zijn er mensen en boeken die ervoor zorgen, dat ze niet verloren gaan.

Het is een kwestie van kennis van de materialen en een handigheid die je alleen krijgt door oefening. De eerste steken die u maakt, zullen zeker niet de mooiste zijn, maar u leert er wel van.
Zo leert u dat u de draad bij het insteken van de 2e naald even mee terug moet halen, zodat de naald niet door je draad steekt.
Even voor de duidelijkheid... met de hand naaien kan op verschillende manieren.
 
Met een handnaaiapparaatje, waarbij u een draad als lusje door het materiaal (b.v. leer) steekt en een 2e draad door deze lusjes rijgt. Deze manier van naaien gaat snel, maar gaat de draad door b.v. slijtage kapot, dan gaat het hele stikwerk rafelen.
Een tweede manier is het naaien met 2 naalden en 1 draad, waarbij u de draad met aan elk uiteinde een naald langs de bovenkant en een aan de onderkant van het materiaal door hetzelfde gat steekt. Als u hierbij zorgt, dat de draad een soort knoop vormt in het gat, gaan er bij slijtage slechts enkele steken verloren.

Het bovenstaande klinkt moeilijker dan het is. Een heel goede hulp bij deze techniek is het Engelstalige boek 'The art of handsewing leather'. Hierin worden verschillende technieken beschreven en met illustraties verduidelijkt.
Voor dit boek en de benodigde materialen verwijzen wij u naar onze webshop.

Tip: Als u het naaien met 2 naalden niet vaak genoeg doet om eelt op uw pinken te krijgen (straktrekken van de draad), maak dan twee kokertjes van soepel leer. Schuif deze om uw pinken, zodat blaren en pijnlijke groeven voorkomen worden.

 


Reliëf maken

Geef meer effect aan uw stempelwerk, door met een pro-petal het leer een stukje op te lichten. Door dit extra reliëf komt het stempelwerk meer tot leven. Vooral bij gestempelde bloemen en bladeren heeft dit een mooi effect.

Een andere mogelijkheid is, het leer met een kogelmodelleur van onderaf omhoog drukken. Is het oppervlak dat u omhoog wilt hebben te groot, dan kunt u ook een knikker gebruiken. Zorg wel dat het leer nat is, zodat het zich makkelijker laat vervormen.

De pro-petal en modelleurs vindt u in onze webshop.

 

Voor overige informatie kijk eens op onze Tips & Tricks pagina

 

Stempelen

Een riem, tas of zadel opleuken kan al met een paar stempels. Toch blijft het vaak niet bij een paar stempels.
Er zijn meer dan 400 verschillende stempels met elk een eigen doel binnen een werkstuk.
Dit klinkt misschien een beetje raar, maar los van de figuurstempels met een kant en klare afbeelding (b.v. van een adelaar of paard), zijn er stempels om schaduw, achtergrond, schubben, diepte enz. mee te maken.

Stempelen begint met een stuk plantaardig gelooid leer. Meestal wordt er tuigleer gebruikt. Een harde (niet verende) ondergrond, een houten of ruwhuiden hamer, rondsnijmes, stempels, water en een spons.
Maak het leer goed nat met een spons. Zodra de kleur weer een beetje lichter wordt kunt u gaan snijden en stempelen. Zorg dat het leer vochtig blijft zolang u aan het snijden of stempelen bent. De inprint van de stempels is dan mooier en het rondsnijmes maakt een diepere V in het leer. 

In onze webshop vindt u de benodigde materialen. De stempels staan hierin afgebeeld.

 

Voor overige informatie kijk eens op onze Tips & Tricks pagina

 

Vormen van leer

Plantaardig gelooid leer laat zich goed vormen.

Dat wil zeggen, als het leer in heet water (warmste uit de kraan) gedrenkt wordt, is het makkelijk over een mal of voorwerp de vormen. Het leer wordt bijna zo soepel als een zeem en zodra het opgedroogd is, behoudt het de vorm.

Als ondergrond voor het vormen is het handig een triplex of multiplex plaat gebruiken, waarop u het leer vast kunt nieten of spijkeren. Het voorwerp waarom u het leer wilt vormen, kunt u met dubbelzijdige tape aan de plaat plakken, zodat het niet verschuift. Tijdens het vormen moet u de nieten of spijkers regelmatig opschuiven voor een strak resultaat. Houdt u dus een tackswipper of nietwipper bij de hand.

Let op: het leer krimpt in het droogproces. Zorg er dus voor dat het leer met nietjes of spijkers goed vastgezet wordt. Dat het leer krimp kan een voordeel zijn. Maakt u een hoes voor een zakmes, dan zal dit mes vastgeklemd zitten in het leer. Het mes is er makkelijk uit te halen, maar zal er niet vanzelf uitvallen.

Tip: Een strakke, scherpe hoek maken is lastig. Om het droogproces, vooral bij de bewerkelijke scherpe hoeken, te versnellen kunt u een fohn (haardroger) gebruiken.

Veel plezier!