• Grootste aanbod van Nederland
 • Ruim 45 jaar ervaring
 • Snelle levering
 • Grote voorraad

Uitleg Verf

Wordt aan gewerkt / Under construction

In onze webshop zijn vele soorten verf te bestellen. Elke verfsoort heeft zo zijn eigen karakteristieke eigenschappen en kan voor verschillende projecten worden gebruikt. Het is dan ook begrijpelijk dat we hier dagelijks vragen over krijgen.

Om onze klanten een beetje op weg te helpen behandelen we op deze pagina onze verfproducten.

* We hebben geen verf voor Nubuck of suede in ons assortiment.

verfspin

 

*Wij adviseren om altijd een proefstukje uit te proberen! Elke huid reageert anders.

 

Acrylverf voor leer:

Acrylverf is een laag wat op het leer ligt. Het fijne aan dit product is dat net als acrylverf voor schilderijen het makkelijk mengbaar is, snel droogt en een dekkend resultaat geeft. De acrylverven zijn allemaal op waterbasis.

 

Indringverf:

Indringverf is een verf wat in de verpakking het meeste lijkt op inkt of houtbeits (Leather Dye wordt soms zelfs gebruikt om hout te beitsen). Het is permanente indringverf die zoals de naam al doet vermoeden in het leer trekt. Belangrijk is dat met deze verf goede voorzorgsmaatregelen worden getroffen. De verf trekt namelijk niet alleen maar in het leer maar ook in houten meubels, uw handen etc.

Deze verf werkt het beste voor plantaardig gelooid leer. Andere leersoorten adviseren wij niet. Het mooie aan dit product is de niet dekkende laag. Dit zorgt ervoor dat de leernerf zichtbaar blijft en geeft een mooi authentiek effect. Indringverf kunt u doordat het in het leer trekt niet eraf stoten / krassen en kan ook niet gaan craqueleren (de verf leer kan wel craqueleren mits slecht verzorgd). Het leer kan natuurlijk wel beschadigen en dit zult u wel zien.

Indringverf bevat vaak vluchtige, brandbare stoffen (houdt hier rekening mee).

 

Acrylverf voor leer

 • Angelus Acrylic Leather Paint
 • Eco-Flo Cova Color
 • Fiebing’s Acrylic Dye for Leather

 

Angelus Acrylic Leather Paint

Angelus is vooral in de custom sneaker wereld een fenomeen. Daarnaast worden de producten ook voor het beschilderen van riemen, portemonnees en tassen gebruikt.

Angelus Acrylic Leather Paint is te gebruiken op veelal alle lederen oppervlaktes. Maar ook op andere oppervlaktes zolang ze op de juiste manier voorbereid zijn. Andere oppervlaktes zijn Canvas, Stoffen, Mesh en meer. De verf is op waterbasis. Kan ook als kantafwerking worden gebruikt.

Angelus verf raden wij niet aan voor de onderkant van schoenen. De zachte midden-zolen (Nike Jordan 3’s en Nike Jordan 4’s) kunnen wel geverfd worden met dit product. Harde midden-zolen kunnen hier niet mee geverfd worden ( Converse, Vans, Jordan 1’s, Air Force 1’s, etc). Ook hierbij is de juiste voorbereiding van belang.

Wat ontzettend belangrijk is voor dit product (geld eigenlijk voor alle verfsoorten die wij verkopen) is de voorbereiding van het oppervlak.  In het geval van Angelus verf adviseren wij de Leather Preparer & Deglazer. Zonder het voorbereiden van het oppervlak is er een kans dat het product niet goed hecht! En kan het meteen of na een tijdje loskomen / craqueleren / vervagen etc.

Angelus verf staat bekend voor zijn flexibele en niet craquelerende formule (zolang het oppervlak juist is voorbereid).

Naast gewone (lichtglanzende verf) hebben wij ook een aantal matte kleuren zonder glans.

 

Werkwijze:

Voorbereiden van het verfoppervlak

Voor het voorbereiden van het verfoppervlak kunt u het beste het product Angelus Leather Preparer & Deglazer gebruiken.

Aanbrengen van de verf

Het beste kunt u het aanbrengen met synthetische kwasten voor Acrylverf. Om een glad resultaat te behalen adviseren wij om een schone goede kwaliteit verfkwast te gebruiken. Gebruik lange dunne lagen verf om een mooi glad resultaat te behalen. Dikke lagen kunnen scheuren / craquelure  in de verf veroorzaken. Tussen de lagen door kunt u het beste zo’n 15-30 minuten droogtijd aanhouden.

De verf kan ook met een airbrush worden aangebracht. De naald van de airbrush moet minstens 0.5mm zijn. Heeft u een dunnere naald (0.35 mm of 0.1 mm) dan raden wij de combinatie van Angelus 2-thin met de acrylverf aan. Hierbij adviseren wij wel om de verf eerst door een verfzeef te halen zodat uw airbrush niet verstopt (bij verf.

 Nabehandeling van het verfoppervlak

 Om het oppervlak te beschermen tegen krasjes en slijtage kunt u het beste het verfoppervlak nabehandelen met Acrylic Finisher van Angelus. Zorg ervoor dat de verflaag goed droog is voor het gebruik van de finish. Het kan soms gebeuren dat de verf nog plakkerig is. Dit kan komen doordat de verflaag nog niet droog genoeg is, de finisher nog niet droog genoeg is of doordat het op nepleer, vinyl of gecoat leer is. Angelus geeft als advies wanneer het plakkerig blijft om er shoe polish of lotion over het oppervlak aan te brengen en het op te wrijven.

Nabehandeling is niet iets wat perse moet. Wij raden het echter wel aan voor de extra bescherming van de verflaag.

 

*Op Youtube heeft Angelus een eigen account waarop uitleg / inspiratie wordt gegeven.

 

 

Eco-Flo Cova Colors

Eco-Flo Cova Color is acrylverf speciaal voor plantaardig gelooid leer (tuigleer). Het is een dekkende verf maar kan verdunt worden met water. Wordt er veel water toegevoegd dan kan de verf erg transparant worden (vergelijkbaar met aquarel).

 

Werkwijze:

Voorbereiden van het verfoppervlak

Maak het leer vetvrij met bijv. water en een beetje natuur of schoonmaakazijn (ongekleurd).

Aanbrengen van de verf

Zorg dat je de verf goed doorroert evt. schudden (let op luchtbellen). Het beste kunt u het aanbrengen met synthetische kwasten voor Acrylverf. Om een glad resultaat te behalen adviseren wij om een schone goede kwaliteit verfkwast te gebruiken. Gebruik lange dunne lagen verf om een mooi glad resultaat te behalen. Tussen de lagen door kunt u het beste zo’n 15-30 minuten droogtijd aanhouden.

Nabehandeling van het verfoppervlak

Wij adviseren altijd om een soort vernislaag aan te brengen in dit geval adviseren wij om binnen de Eco-Flo lijn te blijven. Geschikte producten zijn de Super Shene, Satin Shene of Carnauba Creme  (zie productpagina’s voor meer informatie).

 

Fiebing’s Acrylic Dye

Sneldrogende, duurzame, dekkende leerverf voor op glad lederen oppervlakken. Flexibel en waterbestendig. Zorgt ook voor een geweldige randafwerking.

 

Werkwijze:

Voorbereiden van het verfoppervlak

Ook hier adviseren wij om het leer vetvrij te maken met bijv. water en een beetje natuur of schoonmaakazijn (ongekleurd). Voor hardnekkigere voorbereiding (als het leer hierom vraagt) kunt u het beste even naar Fiebing’s Deglazer of Dye-Prep kijken.

Aanbrengen van de verf

Zorg dat het leer droog en schoon is (zie voorbereiding). Roer de verf goed door (nooit schudden). Het beste kunt u het aanbrengen met synthetische kwasten voor Acrylverf. Om een glad resultaat te behalen adviseren wij om een schone goede kwaliteit verfkwast te gebruiken. Gebruik lange dunne lagen verf om een mooi glad resultaat te behalen. Tussen de lagen door kunt u het beste zo’n 15-30 minuten droogtijd aanhouden. De verf kan ook worden aangebracht met een dobbertje of airbrush. Acrylic dye kan evt. verdunt worden met water.

Nabehandeling van het verfoppervlak

Voor dit product adviseren wij om Resolene als nabehandeling (finishlaag) te gebruiken.

*Let op!: deze productlijn is uitlopend.

 

 

Indringverf

 • Fiebing’s Pro Dy / Fiebing’s Professional Oil Dye
 • Fiebing’s Leather Dye
 • Eco-Flo Leather Dye
 • Cathiel Zwartfix
 • TRG Leather Dye (Lederbeits)
 • Tarrago Indringverf

 

Fiebing’s Pro Dye / Professional Oil Dye (oude benaming)

Een verbeterde versie van de Leather dye. Pro Dye is een indringverf op alcoholbasis, speciaal gecreëerd voor plantaardig gelooid leer. Het produceert een excellente kleurvaste dekking, dringt diep in het leer en is goed gelijk te verdelen. Voor een hoge kwaliteit en permanent resultaat. Aanbrengen met wollen dobbertje. Beste finishlaag is Fiebing's Resolene.

Met Pro Dye krijgt u iets sneller een gelijkmatig effect (dan Leather Dye).

 

Werkwijze:

Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen (handschoenen etc.)!

Voorbereiden van het verfoppervlak

Fiebing’s adviseert met dit product Fiebing’s Deglazer als product voor het schoonmaken / prepareren van het leeroppervlak. Deglazer verwijderd oude glans en finishlagen.

Aanbrengen van de verf

Terwijl het leer nog vochtig is van het schoonmaken (zie voorbereiding). Kunt u de dye gelijkmatig met een dobbertje aanbrengen. Voor grotere oppervlaktes kunnen de sponzen van Fiebing’s handig zijn. Wij adviseren om het in cirkelvormige bewegingen aan te brengen. Strepen blijft u namelijk goed zien. Een tweede laag kan eventueel worden aangebracht mocht dit nodig zijn. Met iedere laag die u op het oppervlakte aanbrengt wordt de kleur donkerder.

Het aanbrengen van deze verf vraagt wel om wat handigheid. Proefstukjes raden wij dan ook ten zeerste aan.

Het verdunnen van de verf kan evt. met Fiebing’s Dye reducer.

Nabehandeling van het verfoppervlak

Na het verven verwijdert u de verf die op de oppervlakte blijft liggen met een zachte doek. Wrijf het leer stevig op. Voor een hoge glas kunt u als finishlaag het product Fiebing’s Resolene gebruiken.

 

Fiebing’s Leather Dye

Leather dye is net als de pro dye een indringverf op alcoholbasis, speciaal gecreëerd voor plantaardig gelooid leer. Leather Dye is er in vele kleuren verkrijgbaar.

 

Werkwijze:

Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen (handschoenen etc.)!

Voorbereiden van het verfoppervlak

Fiebing’s adviseert met dit product Fiebing’s Deglazer als product voor het schoonmaken / prepareren van het leeroppervlak. Deglazer verwijderd oude glans en finishlagen.

Aanbrengen van de verf

Terwijl het leer nog vochtig is van het schoonmaken (zie voorbereiding). Kunt u de dye gelijkmatig met een dobbertje aanbrengen. Voor grotere oppervlaktes kunnen de sponzen van Fiebing’s handig zijn. Wij adviseren om het in cirkelvormige bewegingen aan te brengen. Strepen blijft u namelijk goed zien. Een tweede laag kan eventueel worden aangebracht mocht dit nodig zijn. Met iedere laag die u op het oppervlakte aanbrengt wordt de kleur donkerder.

Het aanbrengen van deze verf vraagt wel om wat handigheid. Proefstukjes raden wij dan ook ten zeerste aan.

Het verdunnen van de verf kan evt. met Fiebing’s Dye reducer. Soms werkt het ook door het lichtjes met water te verdunnen (eerst proberen op een proefstukje).

Nabehandeling van het verfoppervlak

Na het verven verwijdert u de verf die op de oppervlakte blijft liggen met een zachte doek. Wrijf het leer stevig op. Voor een hoge glas kunt u als finishlaag het product Fiebing’s Resolene gebruiken. Er zijn meerdere finishes mogelijk per product staat er wat uitleg.

 

Eco-Flo Leather Dye

Eco-Flo Leather Dye is een indringverf op waterbasis. Het is special gemaakt voor gebruik op plantaardig gelooid leer. Het wordt veelal gebruikt voor het hele vel leer of voor achtergronden in stempelwerk. Kan ook gebruikt worden voor gestempeld / tooled figuren.

 

Werkwijze:

Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen (handschoenen etc.)!

Voorbereiden van het verfoppervlak

Zorg dat het leer zo schoon mogelijk is. Evt. schoonmaken met bijv. water en een beetje natuur of schoonmaakazijn (ongekleurd).

Aanbrengen van de verf

Breng de Leather Dye aan met een verfkwast (goede kwaliteit), dobbertje, air brush of evt. spuitbus (dat laatste adviseren wij niet). Wij gebruiken vaak een dobbertje of voor de grotere delen een spons. U kunt het product evt. verdunnen met water. Na het verven verwijdert u de verf die op de oppervlakte blijft liggen met een zachte doek. Wrijf het leer stevig op. Herhaal totdat u het gewenste resultaat behaalt (het effect wordt donkerder per laag).  Kijk uit met teveel product op uw lederwerk.

Nabehandeling van het verfoppervlak

Na het verven verwijdert u de verf die op de oppervlakte blijft liggen met een zachte doek. Wrijf het leer stevig op. In het geval van Eco-Flo producten raden wij u ten zeerste aan om Eco-Flo finishes te gebruiken. Fiebing’s (en andere merken) zijn vaak niet op waterbasis en kunnen dus afbreuk doen aan de Eco-Flo verf. Wij raden hiervoor Eco-Flo Super Shene, Satin Shene of evt. Carnauba Creme. Persoonlijk kiezen wij altijd Super Shene of Satin Shene.

*Eco-Flo geeft aan dat sommige finishes iets van de kleur kunnen oppakken en over andere delen per ongeluk kan uitsmeren (waar u die kleur niet wilt hebben). Ofwel om te zorgen dat je geen vlekken krijgt op gekleurde achtergronden, of gekleurd stempelwerk (figuren, dieren, decoratie, letters etc.) kunt u het beste eerst finish op de gekleurde delen apart aanbrengen zodat deze kleuren ingekapseld worden. Daarna kunt u me een spons het gehele oppervlakte met een finish bestrijken.

*Eco-Flo geeft aan dat je de verf kan schoonmaken met zeep en water. Dit is op eigen risico! Het zou je leerproject kunnen beschadigen.

 

Cathiel Zwartfix

Professionele zwarte indringverf die in één keer dekt. Veel gebruikt door zadelmakers.

Werkwijze:

Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen (handschoenen etc.)!

Voorbereiden van het verfoppervlak

U kunt met Aceton het leer ontvetten. Ook hier adviseren wij om eerst een proefstukje te maken.

Aanbrengen van de verf

U kunt u de dye gelijkmatig met een dobbertje aanbrengen. Voor grotere oppervlaktes kunnen de sponzen van Fiebing’s handig zijn. Wij adviseren om het in cirkelvormige bewegingen aan te brengen. Strepen blijft u namelijk goed zien. Een tweede laag kan eventueel worden aangebracht mocht dit nodig zijn. Met iedere laag die u op het oppervlakte aanbrengt wordt de kleur donkerder. Cathiel staat vooral bekent om zijn dekkende werking. Doorgaans is het niet nodig om meerdere lagen aan te brengen.

Nabehandeling van het verfoppervlak

Er is geen Nabehandeling bekent voor dit product. U kunt het evt. nabehandelen met bijv. Resolene of leervet (als het in contact komt met uw kleding zou ik geen leervet gebruiken, leervet blijft doorgaans afgeven).
 

 

 

TRG Leather Dye

Indringverf voor leer en synthetisch leer (wij adviseren plantaardig gelooid leer). Niet te gebruiken voor suede en nubuck

Werkwijze:

Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen (handschoenen etc.)!

Voorbereiden van het verfoppervlak

-

Aanbrengen van de verf

-

Nabehandeling van het verfoppervlak

-
 

 

Tarrago indringverf

Indringverf op alcoholbasis. Waarmee je lichte kleuren in donkere kleuren kunt veranderen (andersom bestaat niet). Kan gebruikt worden op glad leer, synthetische leer en patent leer. Niet te gebruiken voor suede en nubuck. Het heeft een matte finish. Het dekt snel (maar niet zoals acryl of andere dekkende verven). Wordt veelal gebruikt voor schoenen en kleding gemaakt van Leer, synthetisch leer of patent leer. Trekt snel in en kan goed tegen wrijving.

* Vanuit Tarrago wordt geadviseerd om het niet voor bijv. motorzadels te gebruiken omdat het leer kan afgeven.

 

Werkwijze:

Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen (handschoenen etc.)!

how-to-use-penetrating-dye

Bron: Tarrago.com

Voorbereiden van het verfoppervlak

Prepareer het leer door het verwijderen van oude glans en finishlagen. Voor patent leer (gecoat leer) kunt het oppervlak prepareren met Tarrago Patent Leather (dit hebben wij niet standaard in ons assortiment).

Aanbrengen van de verf

Schudden voor gebruik. Breng het evenwijdig aan met de bijgevoegde kwast. Laat het 30 minuten drogen. Wanneer nodig gebruik een tweede laag. Daarna laat u het 6 uur drogen.

Nabehandeling van het verfoppervlak

Vanuit Tarrago geven ze geen finish aan.

 

Geen producten gevonden!