• Grootste aanbod van Nederland
  • Ruim 45 jaar ervaring
  • Snelle levering
  • Grote voorraad

Tips & Tricks: Kantenschaafjes

Header_Kantenschaafje kopiëren

Kantenschaafjes worden gebruikt om de scherpe kant van leerranden af te schaven en de randen iets af te ronden. Maar welke variant is nu waarvoor? En welke maat moet ik pakken voor de verschillende diktes leer?

 

Welke variant moet ik kiezen?

Kantenschaafje vlak

Deze variant van onze kantenschaafjes is vlak en makkelijk om te slijpen. De rechte snijkant kan in elke hoek worden gebruikt langs de leerrand. Het is daarom belangrijk om continu dezelfde hoek te gebruiken bij hetzelfde project.

Kantenschaafje hol

De holle variant van onze kantenschaafjes maken het makkelijker om elke keer precies een randje onder dezelfde hoek af te schaven. Doordat dit kantenschaafje hol is zul je hem met een ronde strop moeten aanzetten i.p.v. een wetlat of platte strop.

Kantenschaafje Osborne

De kantenschaaf met oog ook wel bisonette (bissonnette) edgers genoemd. 

Deze kantenschaafjes werden gebruikt door de vroege zadel- en harnasmakers. Ze hebben dezelfde functie als onze andere kantenschaafjes met één uitzondering...ze kunnen zowel met duw als trekbewegingen worden gebruikt.

Osborne kantenschaaf duwbewegingOsborne kantenschaaf trekbeweging

 

 

Welke maat is de juiste?

Naast verschillende varianten zijn er ook verschillende maten verkrijgbaar. Elke maat kantenschaafje komt overeen met een andere dikte leer. Op onze kantenschaafjes staan nummers die corresponderen met de nummers op onze website.

Kantenschaafjes vlak overzicht genummerdKantenschaafje hol overzicht genummerd

 

nr1. voor 0.5mm t/m 1.6mm dik leer

nr2. voor 1.6mm t/m  2.4mm dik leer

nr3. voor 2.4mm t/m 3.2mm dik leer

nr4. voor 3.2mm t/m 4mm dik leer

nr5. voor 4mm dik en dikker leer (nr5. is alleen bij de vlakke variant verkrijgbaar)

 

*Dit is een algemene regel, omdat je soms een zwaardere of lichtere randafschuining wenst.

 

Het slijpen en aanzetten van de kantenschaafjes

Voor het slijpen van uw kantenschaafje kunt u het beste de werkwijze gebruiken die in het boek 'Leathercraft tools' staat. De mini vijlenset kan hierbij een uitkomst bieden (zie gerelateerde producten).

Voor het enkel aanzetten (stroppen) van de snijkant van uw kantenschaafje kunt u de rand van een stuk tuigleer gebruiken of een wetlat (bij vlakke kantenschaafjes) en polijstkrijt - jewellers rouge.

 

1-12 van 16
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48
1-12 van 16
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48