• Grootste aanbod van Nederland
  • Ruim 45 jaar ervaring
  • Snelle levering
  • Grote voorraad

Tips & Tricks: Verschillende manieren om leer te snijden

Header_mes

Naast het veelzijdige Box cutter mes (master mes) of afbreekmes zijn er vele andere soorten messen in omloop. Hieronder proberen we meerdere opties uit te diepen zodat het voor u als klant makkelijker wordt om het juiste mes voor het juiste soort snijwerk te kiezen.

Één van de belangrijkste tips die we u alvast willen meegeven is om uw mes loodrecht vast te houden tijden het snijden. Anders zult u afgeschuinde kanten krijgen terwijl dit waarschijnlijk niet uw bedoeling is.

Let op!: De meeste messen uit onze collectie zijn niet vlijmscherp! De messen worden vaak door leveranciers scherp maar niet vlijmscherp aangeleverd. Zo kan de leerbewerker de messen slijpen naar zijn of haar voorkeur. Daarnaast zijn de messen veiliger te vervoeren/ versturen.

De messen die een vervangbaar mesje hebben zijn wel vlijmscherp.

 

 

Filigree snijden

Voor sommige projecten is grote precisie nodig. Hierbij moet u op krappe plekken komen die normaal onbereikbaar zijn. Dit is met name handig voor het maken van bijvoorbeeld Filigree. In dit geval heeft u een mes nodig dat precies kan werken en een goede smalle punt heeft. In onze webshop hebben wij 2 opties die toereikend zijn. Het Scalpelmes (voor groot maar ook heel fijn filigree) of ons Ledermes gebogen (kan naast filigree snijden ook schalmen).

Filigree met trim knife kopiëren

 

1. Scalpel

Het ideale mes voor het kleine verfijnde snijwerk. Werkt het beste voor de wat dunnere leersoorten (mesjes kunnen breken bij het dikkere leer). Werkt ontzettend goed voor filligree snijwerk. Het prettige aan het scalpelmes is dat er verschillende opzetmesjes verkrijgbaar zijn. Daarnaast kunt u de mesjes verwisselen, dus slijpen is niet nodig. Dit mes is voor zowel linkshandig als rechtshandig gebruik.

 

2. Ledermes gebogen

Het gebogen ledermes is ideaal voor het snijden van leer en evt. voor het schalmen van leer. door het gebogen lemmet is het handig voor gebruik van het uitsnijden van bijv. grotere Filligree elementen in uw leer (voor heel fijn filligree raden wij ons scalpelmes aan). Dit mes is voor zowel linkshandig als rechtshandig gebruik.

 

 

Schalmen

Schalmen is het geleidelijk dunner maken van leer. Door het leer te schalmen creërt u en mooie basis voor een omslag. Op deze manier kunt u randen dubbelvouwen met een mooie overgang. Ook zorgt het ervoor dat naden netjes plat gaan liggen en niet te dik zijn na of tijdens het naaien.

 

1. Schalmmes

Schalmmes

Dit mes is uitsluitend bedoeld om leer te schalmen of uit te dunnen. Het bevat een vlijmscherp verwisselbaar (scheer-)mesje. Het fijne aan dit mes is dat het gebruiksvriendelijk is voor zowel beginnende als gevorderde leerbewerkers. Het nadeel is dat deze enkel voor rechtshandige leerbewerkers verkrijgbaar is.

 

2. Uitdunmes

Uitdunmes

Dit op een kaasschaaf lijkende mes is uitsluitend bedoeld om leer te schalmen of uit te dunnen. Het bevat een vlijmscherp verwisselbaar (scheer-)mesje. Dit mes is voor zowel linkshandig als rechtshandig gebruik.

 

3. Schoenmakersmes (gebogen en recht)

Dit mes is voor zowel linkshandig als rechtshandig gebruik. Het mes kan gebruikt worden voor schalmen maar ook voor andere doeleinden zoals snijden en afschuinen. Let op!: De gebogen variant is enkel voor rechtshandig gebruik.

 

4. Ledermessen

Onze ledermessen zijn er in verschillende varianten. Deze messen zijn voor universeel gebruik en kunnen zowel schalmen als bevellen en snijden. Denk hierbij aan onze halve-maan messen, Frans Ledermes, Engels LedermesJapans Ledermes, Ledermes 7 cm en Ledermes gebogen.

 

 

Rechte stroken 

Voor het snijden van rechte stroken is het gebruik van een rotary cutter of houten riemsnijder ideaal.

 

1. Rotary cutter

Rotary cutter

Dit vlijmscherpe mes rolt als een wieltje door dun en dik leer. Kan zowel met duw als trekbeweging snijden. Het mes is ideaal om rechte stroken te snijden en flauwe bochten in leer. Kan gebruikt worden voor zowel dun als dik leer. Het verwisselbare mesje is niet makkelijk om te slijpen. Hierbij adviseren wij om het mesje te wisselen als deze bot wordt.

Dit mes is ook de beste optie voor het snijden van hertenleer, schapenvacht, kledingsuède en veel ander zacht soepel leer. Dit rolmes trekt het leer niet onder het mes vandaan en geeft je een rechte snede. Deze tool geeft je ook de mogelijkheid om snel en nauwkeurig franjes te snijden.

We hebben de rotary cutter in 2 uitvoeringen: de budget variant (zowel links als rechtshandig te gebruiken), en de luxe variant (alleen voor rechtshandig gebruik).

 

Bij het gebruik van een liniaal of haakse hoek adviseren wij het gebruik van het zogenaamde antisliptape (non skid-tape). Tijdens het snijden van rechte snedes is niets zo vervelend als een glijdende liniaal.

Of maak gebruik van onze M-Liniaal. Doordat het metaal in een M vorm omhoog golft kunt u het gemakkelijk aanduwen en verschuift deze liniaal minder snel dan platte linialen.

 

2. Houten riemsnijder

Houten riemsnijder 2

Hiermee kunt u uit stevige stukken leer (bijvoorbeeld tuigleer of chroomleer) riemen snijden. De riemsnijder is zowel in hoogte als in breedte verstelbaar, zodat u riemen kunt snijden tot 10 cm breed in diverse diktes. Het fijne aan dit mes is dat u het naar u toe trekt. Er zijn varianten in omloop die u vooruit moet duwen, deze vergen meer controle. Maar ook varianten die hetzelfde werken maar van aluminium gemaakt zijn. Deze varianten zijn echter niet voor linkshandig gebruik en kunnen vaak ook onveilig zijn voor beginnende leerbewerkers (mes steekt boven het leer uit).

 

Naast deze 2 opties kunt u natuurlijk ook één van onze ledermessen gebruiken of ons Mastermes.

 

Bochtenwerk

Voor het snijden van scherpe bochten kunt u beter geen rotary cutter gebruiken.  Voor de fijnere dunne leersoorten kunt u gemakkelijk een bontmes of scalpel gebruiken. In vele kledingfabrieken in het buitenland wordt het bontmes gebruikt (soms zelfs zonder houder). Voor de dikkere leersoorten is het mastermes of één van onze ledermessen geschikt.

 

1. Bontmes

806.20a Bontmes houder inclusief mesje NEW

Ideaal mes voor het snijden van bont maar ook dunnere leersoorten. Fijn voor het uitsnijden van patronen uit kledingleer. Door de punt van het bontmes kunt u precisiewerk verrichten.

 

2. Scalpel

Perfect voor het gebruik op dunnere leersoorten. Met dit mesje kunt u precies en gecontroleerd snijden.

 

3. Mastermes

Dit mes wordt ook wel een 'box cutter' genoemd. Het mes is geschikt om diverse soorten leer maar ook karton, papier etc. mee te snijden. In het handvat zit ruimte voor extra mesjes. Dit mes kan linkshandig en rechtshandig worden gebruikt. Dit mes is te gebruiken in zowel dun als dik leer. Het fijne aan dit mes is dat je de mesjes kunt vervangen nadat het bot is (geen slijpstenen of wetlat nodig).

 

4. Ledermessen

Ook onze ledermessen zijn veelal geschikt voor het maken van bochten in leer. Voor flauwe bochten kunnen ze in principe allemaal gebruik worden. Voor scherpe bochten adviseren wij enkel het Ledermes 7 cm en Ledermes gebogen.

 

 

Universele messen

Dit zijn de messen die meerdere functies in het leerbewerken hebben. In dit geval vallen hier vooral onze ledermessen onder. Deze kunnen vaak gebruikt worden voor snijden maar ook voor het schalmen van leer.

 

1. Ledermes Halve-maanmes

806.22 Ledermes Halve-maanmes  klein NEW806.22a Ledermes Halve-maanmes groot NEW

Dit is het meest veelzijdige en meest gebruikte mes voor het snijden en schalmen van zowel dun als dik leer. Leerbewerkers zweren bij dit mes. Zodra je dit mes onder de knie hebt kun je niet meer zonder. 

Het houten heft zorgt ervoor dat u deze kan aanpassen voor uw unieke handligging (en grootte van uw handen).

Het nadeel van dit mes is dat het veel oefening vergt voor beginnende maar ook gevorderde leerbewerkers. Daarnaast moet dit mes regelmatig worden geslepen en gepolijst om de rand vlijmscherp te houden.

Het mes kan worden gebruikt met een liniaal of haakse hoek, een sjabloon, een kraslijn of zelfs uit de vrije hand. Voor schalmen kunt u het beste een hard oppervlak gebruiken, zoals gepolijst marmer of glas, in plaats van een snijplank om te voorkomen dat de snijkant in het oppervlak graaft (blijft steken). 

In het boek Leathercraft Tools  staat het juiste gebruik en onderhoud van dit mes beschreven. Helaas bestaan er veel publicaties die niet de juiste uitleg bieden voor het gebruik van dit mes.

 

2. Japans Ledermes

806.23 Japans Ledermes NEW

Een absolute favoriet onder de leerbewerkers. Dit ledermes in Japanse stijl glijdt gemakkelijk door dik leer. Ideaal voor algemeen snijwerk maar ook voor het schalmen van leer. Voor het schalmwerk is dit één van de meest voorspelbare messen. Je hebt er vaak betere controle over dan één van de andere ledermessen. Het is iets lastiger voor het gebruik van bochten. 

 

 

3. Frans Ledermes

806.24 Frans Ledermes 2 NEW

Een van de oudste en meest veelzijdige messen die wereldwijd door zadelmakers en leerbewerkers wordt gebruikt. Doordat het lemmet rond loopt, voorkomt deze curve ervoor dat het mes blijft haken/vasthaken aan het leer wanneer je horizontaal schalmt. 

 

4. Schoenmakersmes gebogen

Schoenmakersmes gebogen detail

Een mes dat schoenmakers niet kunnen missen. Door de buiging is het gemakkelijk in gebruik bij het schalmen van leer. Is aan beide zijden licht geslepen maar kan gemakkelijk scherper worden geslepen naar voorkeur. De coating op het heft zorgt voor iets betere ligging in de hand. De coating kan worden weggesneden naarmate het mes korter wordt door het slijpen. Dit mes kan minder ver worden weggeslepen dan de rechte variant i.v.m. de buiging.

Alleen voor rechtshandig gebruik

 

5. Schoenmakersmes of Tinames

tinames detail platte kant

Het meest gebruikte mes in de schoenmakerij. Voor het snijden of schalmen van zowel leder als rubber. Is aan beide zijden licht geslepen maar kan gemakkelijk scherper worden geslepen naar voorkeur. De variant met coating kan ook scherper worden geslepen naar voorkeur. De coating op het heft zorgt voor iets betere ligging in de hand. De coating kan worden weggesneden naarmate het mes korter wordt door het slijpen.

Voor zowel links als rechtshandig gebruik.

Geen producten gevonden!