• Grootste aanbod van Nederland
  • Ruim 45 jaar ervaring
  • Snelle levering
  • Grote voorraad

Garens...Wat betekenen de coderingen?

garens

 Serafilgarens

 

Leveranciers van machinegarens zoals Serafil coderen de garens met verschillende coderingen. Zoals Tex no. of Ticket no. Maar wat betekenen die coderingen eigenlijk? Hieronder een uitleg die hopelijk wat opheldering brengt.

 

Ticket no.

De serafilgaren hebben een codering genaamd 10, 20, 40, 60. De 10 is het dikste garen daarna loopt het af in dikte. De 40 is een beetje het standaard naaigaren (denk standaard dikte naaigaren voor stof). Dit nummer is vaak het nummer wat gebruikt wordt om de juiste garens te kopen. Bij de leveranciers wordt doorgaans dus gesproken over …garen 10/3 of ….garen 40/3. De leverancier (bijv. Boomsma) weet dan welk garen u nodig heeft.

 

Tex no.

Het Tex systeem is ontworpen als een consistente methode voor het meten van garen. Het Tex systeem is nauwkeurig en wordt beschouwd als een direct meetsysteem, dit betekent dat hoe hoger het Tex-nummer, des te zwaarder de draad.

Het gewichtssysteem, vooral populair in de VS, is echter niet een direct nummeringssysteem, omdat des te hoger het nummer des te fijner de draad is.

Dit kan tot verwarring leiden en het is belangrijk hier onderscheid in te maken.

De Tex-standaard gebruikt 1.000 meter draad per gram als uitgangspunt, wat betekent dat als 1.000 meter draad een gram weegt, dan is het Tex 1.

Als 1000 meter draad 25 gram weegt, dan is het Tex 25.

 

Basis Tex Eenheid [tex]

Massa van garen uitgedrukt in gram per 1000 meter lengte

 

Make-Up

300m FS betekent de hoeveelheid per meter op de klos. In het voorbeeld staat dit dus voor 300 meter op de spoel.

Geen producten gevonden!