• Grootste aanbod van Nederland
  • Ruim 45 jaar ervaring
  • Snelle levering
  • Grote voorraad

Kantafwerking

Polijsten

 Benodigdheden

 

 Polijsten

 

Waterafstotend met bijenwas

 

Randafwerking met Kantenverf

 

Er zijn verschillende manieren om de kanten van uw leer af te werken. Voor het afwerken van tuigleer wordt veelal de polijsttechniek gebruikt. Daarnaast kunnen kantenverven een uitkomst bieden. Maar welk product is het beste voor welke afwerking? En waarom is het gebruikelijk om de randen af te werken?

Het afwerken van de randen van uw leerproject zorgt ervoor dat er geen vocht in de randen kan trekken. Als vocht in de randen trekt kunnen deze randen gaan uitstaan. Door de kanten af te werken ontstaat er een barrière die het vocht tegenhoudt.

 

Voorbereiding

Voor alle kantafwerkingen geldt dezelfde voorbereiding. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de eventuele gelijmde leren stukken netjes parallel op elkaar liggen en er niet één deel meer uitsteekt (dit zorgt voor een minder nette randafwerking). U kunt de randen lichtjes schuren (we raden een fijne korrel aan) met een schuurpapiertje of evt. schuurmachine/ polijstmachine (op eigen risico). dit zorgt ervoor dat er minder grove vezels aan de randen hangt en het polijstwerk een strakker resultaat krijgt.

 

Polijsten

Door de randen te polijsten maakt u gladde ronde randen aan het leer. Polijsten geeft de leerranden een natuurlijk uiterlijk met een lichte glanslaag.

Voorbeeld gepolijst werk

Om de randen te prepareren voor het polijsten kunt u het beste eerst de scherpe randjes van uw leer afschaven met een kantenschaafje. Dit zorgt ervoor dat de randen mooi rond worden en de randen niet uit gaan staan door het polijsten.

 

kantenschaaf

Nadat de randen netjes geschaafd zijn kan er met een dobbertje, kwastje of evt. uw vinger een polijstmiddel worden aangebracht. 

In onze webshop zijn meerdere polijstproducten verkrijgbaar. 

Nadat het polijstmiddel is aangebracht kun je met gebruik van een polijsthout of polijstwiel de randen polijsten door deze over de randen met polijstmiddel heen en weer te wrijven. Door de wrijving en de warmte die ontstaat  krijg je een mooie gepolijste randafwerking.

 

polijsten kopiëren

Het is ook mogelijk om eerst de leerranden te kleuren met Leather dye en het daarna te polijsten. Het gebruik van onze hervulbare markers hierbij is een aanrader.

 

Waterafstotend met bijenwas

Naast polijsten of het gebruik van een kantenverf kunnen de randen ook afgewerkt worden met Bijenwas. Belangrijk is een goede ietwat gladde rand (geen grote dradige vezels). Door het gebruik van de was wordt de rand waterafstotend. Het smelten van de was met de juiste temperatuur (niet te warm niet te koud) geeft een mooie glans en bescherming aan het leer. Test deze techniek altijd eerst op een vergelijkbaar proefstukje.

Een rand met bijenwas kan een licht plakkerig gevoel geven. Begin daarom altijd met een dunne laag en voeg waar nodig meerdere lagen toe.

 

Randafwerking met Kantenverf

Naast polijsten en een bijenwas afwerking bestaat er ook een mogelijkheid om de randen af te werken met Kantenverf (Edge kote). Het grote verschil hier is dat de randen bedekt worden met een verflaag waardoor je het leer eronder bedekt. 

edge kote voorbeeld

 

In onze webshop hebben we verschillende producten die gebruikt kunnen worden als kantenverf.

De meest gebruikte optie is Fiebing's Edge kote of Fiebing's Dura Edge. Naast deze specifieke kantenverven is het ook mogelijk om onze Angelus acryl leerverf te gebruiken als kantenverf.

Voor het aanbrengen van de verf kunt u het beste een klein dobbertje, kantenverfpen, kantenverfspatel of Kantenverfroller gebruiken.

 

edge kote kantenverfroller kopiërenKantenverfspatel kopiëren

Geen producten gevonden!